Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în Moldova
Cuvinte cheie: cioloş dacian, vizite oficiale, ,
Acces: On-line
Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, vine într-o vizită  în Republica Moldova  în datele de 11 și 12 octombrie 2013, la invitația Guvernului de la Chișinău.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va fi prezent în Republica Moldova, în datele de 11 și 12 octombrie 2013, la invitația Guvernului de la Chișinău.

Vizita are loc în contextul în care Republica Moldova se pregătește pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prevăzută la Summitul de la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, acord care prevede și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin aderarea ei la piața europeană, va contribui nu numai la crearea de locuri de muncă dar și la creșterea calității vieții cetățenilor. Odată cu încheierea acordului de asociere, Republica Moldova va avea șanse reale de dezvoltare economică datorită accesului neîngrădit pe o piață de peste o jumătate de miliard de consumatori", a declarat comisarul european Dacian Cioloș înaintea vizitei la Chișinău.      

La începutul lunii octombrie, ca o măsură pentru a compensa  dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale, Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European să deschidă complet piața Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, fără a aștepta intrarea în vigoare a Acordului de Asociere și a DCFTA.

Un alt subiect care va fi abordat cu autoritățile de la Chișinău, este Programul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD). ENPARD este o inițiativă politică nouă, care face parte din angajamentul UE pentru creștere economică și stabilitate în vecinătatea sa și care recunoaște importanța agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă în mediul rural.
 
Amintim că la sfârșitul lunii trecute, la inițiativa lui Dacian CIOLOȘ, Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European să deschidă complet piața Uniunii Europene pentru vinurile moldovenești, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb.  În context, s-a cerut să se facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări.

 

Pe 11 octombrie,  înaltul oficial european va avea întrevederi bilaterale la Chișinău cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu Președintele Parlamentului Igor Corman și cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Bumacov.   
 

întrevedere  cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Şeful statului a salutat prezenţa la Chişinău a Comisarului European şi i-a mulţumit lui Dacian Cioloş pentru gestul de solidaritate al Comisiei Europene, care a propus recent Consiliului şi Parlamentului European să deschidă complet piaţa comunitară pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, pînă la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

„Sîntem deschişi să urmăm cu rigurozitate standardele europene de producere şi de calitate, în ideea de a înainta cu fermitate pe calea dezvoltării agricole şi a celei regionale în Republica Moldova. Regulile stricte, dar clare de pe piaţa europeană vor fi în beneficiul producătorilor moldoveni”, a spus Nicolae Timofti.

Dacian Cioloş a declarat, la rîndul său, că Uniunea Europeană va dubla în continuare susţinerea politică acordată Republicii Moldova cu acţiuni şi decizii practice. „Libera circulaţie a mărfurilor moldoveneşti în Uniunea Europeană şi viitorul regim liberalizat de vize de care vor beneficia cetăţenii moldoveni în spaţiul comunitar vor demonstra clar şi aspectele practice ale integrării europene a Republicii Moldova”, a notat oficialul european.

Dacian Cioloş a arătat că parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va fi un semnal favorabil pentru potenţialii investitori străini. „Datoria autorităţilor de la Chişinău este să asigure ţării stabilitatea politică necesară, un cadru instituţional credibil şi stabil, şi un mediu de afaceri transparent şi previzibil”, a spus oficialul.

„Integrarea economică a Republicii Moldova în UE va contribui la crearea de noi locuri de muncă, dar şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Comisia Europeană poartă tratative privind liberalizarea pieţei comunitare şi pentru alte produse moldoveneşti, alături de vinuri, cu condiţia ca producătorii să respecte standardele UE", a menţionat Dacian Cioloş.

„În Uniunea Europeană este loc şi pentru producţia agricolă din Republica Moldova”, a concluzionat Comisarul European.

În cadrul întrevederii, Nicolae Timofti şi Dacian Cioloş au discutat şi modalităţile de aplicare în Republica Moldova a prevederilor Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD). ENPARD este o iniţiativă politică nouă, care face parte din angajamentul UE pentru creştere economică şi stabilitate în vecinătatea sa şi care recunoaşte importanţa agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă în mediul rural.

întrevederea cu Premierul Iurie Leancă

Uniunea Europeană își deschide piața pentru ouăle procesate moldovenești Despre aceasta a anunțat Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian CIOLOŞ, la întrevederea cu Premierul Iurie LEANCĂ.

Potrivit oficialului european, Direcția Generală Sănătate și Protecția Consumatorului din cadrul Comisiei Europene a decis ca, la următoarea ședință a Comitetului privind Siguranța Alimentară, Republica Moldova să fie inclusă în lista țărilor care au dreptul să vândă pe piața comunitară ouă procesate industrial, adică a prafului de ouă.

„Este un semn că atunci când se fac eforturi există și deschidere din partea Uniunii Europene", a spus Dacian CIOLOȘ.

Comisarul European a menționat că această decizie urmează să fie luată în luna noiembrie sau decembrie 2013.

În context, Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a declarat că o asemenea decizie ne va incuraja foarte mult, întrucât cei care activează în această industrie sunt interesați să aibă și alte piețe de desfacere.

Totodată, Premierul a apreciat înalt sprijinul Comisiei Europene care, la inițiativa Comisarului Dacian CIOLOȘ, a propus recent să fie scoase cotele pentru vinurile moldovenești pe piața UE.

 „Suntem în aşteptarea deciziei finale a Consiliului și Parlamentului European privind abolirea cotelor la vinuri în cadrul regimului Preferinţelor Comerciale Autonome. UE nu este doar un excelent proiect de integrare economică, dar şi un spaţiu de solidaritate", a remarcat șeful Executivului de la Chișinău.

Un alt subiect abordat a fost Programul European pentru Agricultură  și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea UE (ENPARD), care  este o inițiativă politică nouă ce face parte din angajamentul Uniunii Europene pentru creșterea economică și stabilitate în vecinătatea sa. În plus, recunoaște importanța agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă și crearea locurilor de muncă în mediul rural.

Comisarul European a menționat că Uniunea Europeană este interesată ca produsele moldovenești să ajungă pe piața sa.

„Noi vrem să construim ceva solid cu Republica Moldova și dincolo de Acordul de Liber Schimb avem alte instrumente de asistență tehnică și financiară", a afirmat Dacian CIOLOȘ.

Înaltul oficial a anunțat că pe 23 ianuarie 2014, la Chișinău, va avea loc reuniunea  Miniştrilor Parteneriatului Estic în domeniul Agriculturii, la care va participa și Comsiarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan FULE.

Declarațiile Premierului Iurie LEANCĂ și Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian CIOLOȘ, în cadrul briefingului de presă susținut la sediul Guvernului din Chișinău

(VIDEO)

în cadrul întrevederii au fost discutate subiecte ce se referă la perspectivele summitului de la Vilnius privind semnarea Acordului de Asociere, inclusiv Acordului de Liber Schimb, relațiile Republicii Moldova cu UE în dezvoltarea sectorului agricol.

Șeful Legislativului a exprimat gratitudine atât Comisarului Dacian Cioloș, cât și Comisiei Europene pentru inițiativa recentă de solidaritate cu autoritățile moldovenești privind deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile moldovenești, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb.
Președintele Parlamentului și Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală au discutat și despre impactul prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi UE, care se referă la domeniul agricol. Igor Corman a subliniat că este important ca în procesul de implementare a respectivelor prevederi să fie identificate programe de susținere a producătorilor agricoli locali pentru sporirea competitivității produselor moldovenești pe piața UE. În context, interlocutorii au abordat și aspecte privind accesarea Fondurilor Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD). Programul ENPARD este una din iniţiativele de suport a UE în domeniul agriculturii pentru ţările din vecinătatea sa.

La rândul său, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș a menționat că țara noastră beneficiază de sprijin consistent în cadrul Comisiei Europene. „Vrem ca Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană să fie un instrument de întărire a relațiilor economice cu Republica Moldova și, mai ales, de acces a economiei Republicii Moldova la piața comunitară”, a declarat Dacian Cioloș.

întrevedere cuMinistrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov

Dl Bumacov i-a mulţumit înaltului oaspete pentru buna înţelegere, conlucrare şi sprijinul acordat de Uniunea Europeană şi de Comisia pentru Agricultură ţării noastre şi, domeniului agricol, în special. Dacian Cioloş şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui în continuare la aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi ţara noastră, asigurând tot sprijinul pentru extinderea conlucrării, care, în opinia Comisarului European, trebuie să fie caracterizată prin relaţii durabile şi solide.

Acordul de Liber Schimb, care urmează a fi semnat cu Uniunea Europeană, va fi acel instrument eficient, care va deschide noi posibilităţi de apropiere a producătorilor agricoli moldoveni de Comunitatea Europeană, cu condiţia ca ei se alinieze la normele sanitare europene şi să se concentreze asupra producerii culturilor de valoare înaltă, a menţionat Dl Cioloş.

În cadrul discuţiei, Ministrul Agriculturii a specificat că prin sprijinul Comisiei Europene, domeniul agricol din R. Moldova a reuşit să întreprindă mai multe activităţi pentru asocierea la Comunitatea Europeană. În special, ministrul a menţionat fondarea şi asigurarea funcţionării unor structuri noi cum sunt AIPA şi ANSA.

Ministrul a intervenit pe lângă Comisarul European cu rugămintea de soluţionare a obstacolelor privind exportul pe pieţele europene a ouălor de găină şi a cărnii de pasăre, produse, care se produc în ţara noastră în cantităţi suficiente pentru a asigura piaţa internă şi pentru export.

Dl Dacian Cioloş a reiterat sprijinul pentru soluţionarea acestor şi altor probleme, care vor contribui la susţinerea  ramurii de bază a economiei R. Moldova.

Pe 12 octombrie, comisarul european  a vizitat o companie viti-vinicolă din satul Puhoi, raionul Ialoveni,

Întreprinderea produce anual în jur de 4-5 milioane de sticle cu vin, care sunt exportate în Cehia, Polonia, Slovacia, Israel, China, Liban, Nigeria și alte țări.

Directorul întreprinderii a informat oficialii că a obținut un credit cu condiții avantajoase prin progamul de restructurare a sectorului viti-vinicol, finanţat de Banca Europeană pentru Investiții şi aplicat cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova. Cu acest suport financiar a fost procurat echipament performant, care a contribuit la creșterea calității vinului.

„Vinurile noastre sunt destinate exportului. Imediat după embargoul din 2006 am decis să lucrăm exclusiv cu piețele europene,  cele din China, iar mai nou şi în Africa. A fost o lecție pe care am însușit-o și acum avem rezultate îmbucurătoare", a spus directorul întreprinderii, Anatol SÎRBU.

Comisarul european a menționat că a fost impresionat de condițiile în care este produs vinul și calitatea acestuia.

„Vinurile moldovenești au nevoie de investiții la capitolul promovare. Lumea trebuie să le descopere, iar acum este cel mai oportun moment, grație acestui val de susținere emoțională care s-a înregistrat în întreaga Europă", a mai spus Dacian CIOLOȘ.

La rândul său, Iurie LENCĂ a menționat că pentru a obține acces și un nume bun pe piața europeană este important să ne axăm pe competitivitatea produselor.

„Accesul pe piața europeană înseamnă mai multe investiții, respectiv, venituri mai mari la buget. Sper că vom putea lansa anul viitor câteva programe-pilot, împreună cu Dacian CIOLOȘ, în cadrul programului European pentru Agricultură  și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea UE (ENPARD), a mai conchis Iurie LEANCĂ.


Informaţii suplimentare

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida