Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio BORG
Comisarul European vine să evalueze progresele RM în implementarea standardelor europene privind siguranța alimentelor pentru produsele de origine animală necesare pentru a acorda posibilitatea de export pe piața UE.
 În perioada 20 – 21 iulie 2014, dl Tonio BORG, Comisar European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor  efectuează o vizită în Republica Moldova,  însoțit de dl Joseph SCERRI, Membru al Cabinetului și dl Koen Van DYCK, Șef al Serviciului DG SANCO.
 

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov i-a însoţit pe Tonio Borg, Comisar European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Joseph Scerri, membru al Cabinetului şi Koen Van Dyck, Şef al Serviciului DG SANCO în vizita întreprinsă la fabrica avicolă „Pasărea Argintie” din Ciorescu, unde oficialii au luat cunoştinţă de procesul tehnologic şi condiţiile de activitate ale producătorilor de ouă. În prima jumătate a zilei oficialii europeni au vizitat şi SRL „Rogob”, specializată în producerea de mezeluri. 

Solicitat de jurnalişti să se expună asupra vizitelor la aceste două întreprinderi, Comisarul European şi-a exprimat satisfacţia pentru starea de lucruri şi tehnologiile avansate care se utilizează la aceste două unităţi de producere, menţionând că ascensiunea spre standardele europene, va permite producătorilor locali să înceapă într-o perioadă cât mai scurtă livrarea producţiei pe pieţele din Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii, a ţinut să specifice, că crearea condiţiilor de reorientare a producătorilor de ouă şi carne de pui spre piaţa europeană este unul din obiectivele de bază ale Ministerului Agriculturii. „Avem mai multe întreprinderi, care au sporit nivelul calităţii produselor şi vor avea posibilitatea, într-un viitor apropiat, să livreze ouăle şi carnea de pui în ţările UE. Însă scopul nostru este ca de facilităţile acestei pieţe să beneficieze cât mai mulţi producători, care urmează să se alinieze la standardele europene”.  
 
Republica Moldova și-a stabilit drept obiectiv armonizarea, în cel mai scurt timp, a standardelor de producere pentru a obține acces la exportul pentru următoarele produse ouă, carne de pui şi acvacultura. Vizita Comisarului European vine să aprecieze la justa valoare eforturile autorităților moldovenești în realizarea acestor priorități.


întrevedere cu Premierul Iurie Leancă

Oficialii au discutat despre decizia Uniunii Europene de a dubla, din toamna anului curent, cotele de import a unor categorii de fructe şi legume moldoveneşti.

Premierul şi comisarul european au vorbit despre punerea în aplicare a foii de parcurs în vederea sporirii calităţii produselor moldoveneşti pentru ca acestea să fie exportate pe piaţa comunitară. Oficialii au mai analizat necesitatea creării unui fond de emergenţă pentru producătorii autohtoni.

Premierul a menţionat că vizita oficialului este decisivă pentru Republica Moldova. Iurie Leancă l-a asigurat pe oficialul de la Bruxelles că reformele vor continua în Republica Moldova şi că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca produsele moldoveneşti să se regăsească pe rafturile din UE. „Accederea pe piaţa europeană a produselor moldoveneşti înseamnă şi sporirea interesului investitorilor faţă de agricultura moldovenească", a declarat șeful Executivului.

La rândul său, Tonio Borg a menţionat că perspectiva produselor moldoveneşti, după aplicarea standardelor europene, va depăşi limitele geografice ale UE.

„Standardele europene în alimentaţie sunt foarte înalte. După ce vor ajunge pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea. Acesta va fi un semnal pentru toate ţările lumii", a declarat comisarul. Comisarul european a vizitat astăzi o fabrică de mezeluri din suburbia Chişinăului, despre care a spus că este conformă tuturor cerinţelor europene şi că poate face concurenţă producătorilor din UE.

Premierul Iurie Leancă a lansat solicitarea, cu privire la dublarea cotelor pentru legumele şi fructele moldoveneşti pe piaţa UE, în primăvara anului curent.  După eliminarea cotelor pentru vinul moldovenesc, dublarea cotelor pentru fructe şi legume, urmează să fie analizate perspectivele de accedere pe piaţa europeană a mezelurilor moldoveneşti şi a ouălor de găină

Informaţii suplimentare
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida