Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei, Catherine Ashton, efectuează astăzi o vizită oficială în R. Moldova.
În Chişinău, înaltul oficial european va avea întrevederi cu președintele țării, Nicolae Timofti, cu președintele Parlamentului, Igor Corman, cu prim-ministrul Iurie Leancă și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman. De asemenea, sunt programate întrevederi şi cu liderii partidelor şi fracţiunilor parlamentare.
"Sunt convinsă că Prim-ministrul este pe deplin angajat să ofere o viață mai bună cetățenilor R. Moldova. Sunt încântată să remarc progresele obținute pe dialogul de comerț liber, de liberalizarea regimului de vize și pe toate celelalte elemente ale unei relații puternice și stabile cu UE. Cred că Summit-ul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor ", a declarat Catherine ASHTON.
Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a anunțat că vizita oficialului european reconfirmă sprijinul Uniunii Europene în procesul de reformare și modernizare a Republicii Moldova.
„Vizita dnei Catherine ASHTON este cu atât mai importantă cu cât am dat startul, împreună cu partenerii europeni, pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. În acest context, am convenit calendarul acțiunilor în vederea pregătirii Acordului de Asociere, inclusiv pentru parafarea și semnarea Acordului pentru anul 2014. Obiectivul nostru este să începem cât mai rapid punerea în practică a prevederilor acestui Acord, fapt ce va reprezenta pregătirea de facto a țării noastre pentru integrarea europeană", a declarat Iurie LEANCĂ.
Un alt subiect discutat cu șefa diplomației europene a fost Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. „Crearea Zonei de Liber Schimb este un obiectiv de mare relevanță pentru Republica Moldova. Aceasta ne va permite să deschidem economia Republicii Moldova și să creștem potențialul de producere a Republicii Moldova, va diminua prețurile, va crește investițiile interne, dar și externe în economia R. Moldova și va oferi noi piețe de desfacere pentru producătorii moldoveni", a menționat Premierul.
Prim-ministrul a declarat că în reglementarea procesului de negocieri în formatul 5+2 pe marginea conflictului transnistrean, Uniunea Europeană joacă un rol foarte activ, iar reglementarea conflictului este important.
Șefa diplomației europene a ținut să-l felicite pe Prim-ministrul Iurie LEANCĂ pentru devotament. „Eu am fost întotdeauna impresionată de devotamentul dlui Iurie LEANCĂ care luptă pentru a obține susținerea partenerilor europeni în vederea clădirii unui viitor prosper pentru cetățenii din Republica Moldova. Sunt sigură că veți continua procesul de reforme și că oamenii vor simți zilnic că au parte de ce este mai bun", a precizat ASHTON.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Catherine ASHTON a venit la Chişinău la invitația Prim-ministrului Iurie LEANCĂ. Aceasta este cea de-a două vizită a oficialului european, prima având loc în martie 2011.
15.00 întrevedere cu Președintele Nicolae TIMOFTI
Șeful statului i-a mulțumit doamnei Ashton pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă Republicii Moldova și a exprimat voința puternică a autorităților de la Chișinău de a parcurge cu succes perioada premergătoare summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din toamna acestui an.
„Avem o mare responsabilitate față de cetățenii noștri, care doresc integrarea țării în familia europeană, și suntem obligați să avansăm către o relație cât mai strânsă cu spațiul comunitar. În acest sens, încheierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, va fi un semnal extrem de încurajator pentru populația Republicii Moldova”, a declarat președintele Timofti.
La rândul său, Catherine Ashton a spus că vizita sa la Chișinău arată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a întări cooperarea cu Republica Moldova. „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o perspectivă reală și noi ne gândim deja la acțiunile pe care le vom întreprinde împreună după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate.
Nicolae Timofti și Catherine Ashton au discutat, de asemenea, despre obiectivele pe care autoritățile de la Chișinău le au în vedere pentru viitorul apropiat, între care lupta cu corupția și creșterea economică.
De asemenea, cei doi oficiali au abordat chestiunea transnistreană și aspecte ale politicii externe a Republicii Moldova, relatează
Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.
15.40 Întrevedere cu Președintele Parlamentului, Igor CORMAN
16.00 întrevederi cu liderii fracțiunilor parlamentare
Întâlnirea a fost urmată de o întrevedere comună a Președintelui Parlamentului Igor Corman și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate Catherine Ashton cu liderii partidelor politice parlamentare și președinții de fracțiuni. Fracțiunea PCRM a lipsit de la întrevedere.
În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce se referă la implementarea agendei de reforme în contextul integrării europene a Republicii Moldova, progresele înregistrate și perspectivele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru dezvoltarea relațiilor RM - UE.
Președintele Parlamentului a accentuat că ancorarea Republicii Moldova într-un proces ireversibil de integrare europeană se poate face doar prin acțiuni și reforme durabile în țară, în beneficiul cetățenilor, care așteaptă o Moldovă europeană.
Totodată, șeful Legislativului a mulțumit pentru sprijinul, inclusiv financiar, oferit de UE pentru modernizarea Republicii Moldova și apropierea țării de standardele europene. „Integrarea europeană nu este un slogan, este o idee în care credem și consider că depășirea crizei politice în Republica Moldova a avut la bază anume această convingere, a menționat Igor Corman.
Președintele Fracțiunii PLDM, deputatul Valeriu Streleț a prezentat coaliția de guvernare ca fiind una care a trecut printr-un proces de resetare și a devenit mai conștientă de misiunea sa istorică de a merge înainte pentru integrarea Republicii Moldova în marea familie europeană. Valeriu Streleț a relevat faptul că integrarea europeană este necesară cetățenilor, nu politicienilor. În acest sens, parcursul european al țării reprezintă obiectivul principal al coaliției de guvernare. Prezent la întrevedere, Vlad Filat, Președintele PLDM a opinat că Republica Moldova trebuie să-și mențină cadența în parcursul european și chiar dacă obiectivele nu sunt simple, acestea sunt realizabile.
Președintele Fracțiunii parlamentare a PD, Dumitru Diacov, a menționat că prin exemplul Republicii Moldova, UE poate încuraja țările din cadrul PaE să intensifice cooperarea cu partenerii europeni pentru apropierea politică și economică de familia europeană. La rândul său, deputatul Marian Lupu, Președintele PD a mulțumit structurilor europene pentru suportul acordat, remarcând că procesul de integrare europeană a fost extins la modernizarea Republicii Moldova și anume aceasta contează de fapt pentru cetățeni. Totodată, Marian Lupu a solicitat sprijinul UE pentru parafarea și semnarea, în termeni optimi, a Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize.
Deputatul liberal Ion Hadârcă a specificat că este de datoria coaliției de guvernare de a menține vectorul pro-european și autoritățile trebuie să depună eforturi conjugate pentru soluționarea conflictului transnistrean.
Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele PL a menționat că PL nu va fi în opoziție în raport cu UE și va susține reformele care contribuie la crearea unui stat de drept funcțional.
Deputatul socialist Igor Dodon a susținut ideea soluționării conflictului transnistrean prin federalizarea țării. Totodată, Igor Dodon și-a exprimat neîncrederea privind rezultatele reformelor implementate de autoritățile Republicii Moldova cu sprijinul UE.
Catherine Ashton a apreciat progresele substanțiale înregistrate de Republica Moldova în negocierea Acordului de Asociere cu UE și a creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate a reconfirmat sprijinul UE pentru r
Reformele politice şi economice în Republica Moldova. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate a salutat dialogul constructiv desfășurat în Republica Moldova pentru identificarea consensului politic și a menționat că opoziția trebuie să folosească platformele existente pentru a-și exprima și argumenta opțiunile sale.
18.00 Catherine ASHTON își încheie vizita oficială în Republica Moldova.