Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
09.07.2013
Vizita oficială Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton în Republica Moldova
Vizita înaltului oficial european are loc în preajma Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, când urmează să fie parafat Acordul de Asociere UE —  Moldova.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei, Catherine Ashton, efectuează astăzi o vizită oficială în R. Moldova.

În Chişinău, înaltul oficial european va avea întrevederi cu președintele țării, Nicolae Timofti, cu președintele Parlamentului, Igor Corman, cu prim-ministrul Iurie Leancă și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman. De asemenea,  sunt programate întrevederi şi cu liderii partidelor şi fracţiunilor parlamentare.

În preajma vizitei sale la Chişinău, Catherine Ashton a declarat că R. Moldova a demonstrat angajamentul său pentru cooperarea cu UE. «La Chişinău voi accentua angajamentul nostru reciproc de asociere politică şi integrare economică a R. Moldova în UE. Voi sublinia şi sprijinul UE pentru reformele politice şi economice din R. Moldova, precum şi în abordarea provocărilor ca stabilizarea instituţiilor democratice, eradicarea corupţiei şi soluţionarea conflictului transnistrean», a declarat Catherine Ashton.


AGENDA

11:40 Catherine ASHTON sosește la Chișinău.

12.20 Prânz oferit de Prim-ministru Iurie LEANCĂ.

14.00 întrevedere cu Prim-ministrul Iurie LEANCĂ și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia GHERMAN.

14.25 Catherine ASHTON și Prim-ministrul Iurie LEANCĂ vor susține o conferință de presă comună.

(VIDEO)


 

Summit-ul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană
Declarația a fost făcută de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine ASHTON, aflată într-o vizită la Chişinău. La conferinţa de presă ţinută împreună cu Prim-ministrul Iurie LEANCĂ, Catherine ASHTON a salutat progresele pe care le face Republica Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană.

"Sunt convinsă că Prim-ministrul este pe deplin angajat să ofere o viață mai bună cetățenilor R. Moldova. Sunt încântată să remarc progresele obținute pe dialogul de comerț liber, de liberalizarea regimului de vize și pe toate celelalte elemente ale unei relații puternice și stabile cu UE.  Cred că Summit-ul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor ", a declarat Catherine ASHTON.

Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a anunțat că vizita oficialului european reconfirmă sprijinul Uniunii Europene în procesul de reformare și modernizare a Republicii Moldova.

„Vizita dnei Catherine ASHTON este cu atât mai importantă cu cât am dat startul, împreună cu partenerii europeni, pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. În acest context, am convenit calendarul acțiunilor în vederea pregătirii Acordului de Asociere, inclusiv pentru parafarea și semnarea Acordului pentru anul 2014.  Obiectivul nostru este să începem cât mai rapid punerea în practică a prevederilor acestui Acord, fapt ce va reprezenta pregătirea de facto a țării noastre pentru integrarea europeană", a declarat Iurie LEANCĂ.

Un alt subiect discutat cu șefa diplomației europene a fost Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. „Crearea Zonei de Liber Schimb este un obiectiv de mare relevanță pentru Republica Moldova. Aceasta ne va permite să deschidem economia Republicii Moldova și să creștem potențialul de producere a Republicii Moldova, va diminua prețurile, va crește investițiile interne, dar și externe în economia R. Moldova și va oferi noi piețe de desfacere pentru producătorii moldoveni", a menționat Premierul.

Prim-ministrul a declarat că în reglementarea procesului de negocieri în formatul 5+2 pe marginea conflictului transnistrean, Uniunea Europeană joacă un rol foarte activ, iar reglementarea conflictului este important.

Șefa diplomației europene a ținut să-l felicite pe Prim-ministrul Iurie LEANCĂ pentru devotament. „Eu am fost întotdeauna impresionată de devotamentul dlui Iurie LEANCĂ care luptă pentru a obține susținerea partenerilor europeni în vederea clădirii unui viitor prosper pentru cetățenii din Republica Moldova. Sunt sigură că veți continua procesul de reforme și că oamenii vor simți zilnic că au parte de ce este mai bun", a precizat ASHTON.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Catherine ASHTON a venit la Chişinău la invitația Prim-ministrului Iurie LEANCĂ. Aceasta este cea de-a două vizită a oficialului european, prima având loc în martie 2011.

15.00  întrevedere cu Președintele Nicolae TIMOFTI

Șeful statului i-a mulțumit doamnei Ashton pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă Republicii Moldova și a exprimat voința puternică a autorităților de la Chișinău de a parcurge cu succes perioada premergătoare summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din toamna acestui an.

„Avem o mare responsabilitate față de cetățenii noștri, care doresc integrarea țării în familia europeană, și suntem obligați să avansăm către o relație cât mai strânsă cu spațiul comunitar. În acest sens, încheierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, va fi un semnal extrem de încurajator pentru populația Republicii Moldova”, a declarat președintele Timofti.

La rândul său, Catherine Ashton a spus că vizita sa la Chișinău arată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a întări cooperarea cu Republica Moldova. „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o perspectivă reală și noi ne gândim deja la acțiunile pe care le vom întreprinde împreună după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Nicolae Timofti și Catherine Ashton au discutat, de asemenea, despre obiectivele pe care autoritățile de la Chișinău le au în vedere pentru viitorul apropiat, între care lupta cu corupția și creșterea economică.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat chestiunea transnistreană și aspecte ale politicii externe a Republicii Moldova, relatează
Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.


15.40 Întrevedere cu Președintele Parlamentului, Igor CORMAN

16.00  întrevederi cu liderii fracțiunilor parlamentare

Întâlnirea a fost urmată de o întrevedere comună a Președintelui Parlamentului Igor Corman și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate Catherine Ashton cu liderii partidelor politice parlamentare și președinții de fracțiuni. Fracțiunea PCRM a lipsit de la întrevedere.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce se referă la implementarea agendei de reforme în contextul integrării europene a Republicii Moldova, progresele înregistrate și perspectivele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru dezvoltarea relațiilor RM - UE.

Președintele Parlamentului a accentuat că ancorarea Republicii Moldova într-un proces ireversibil de integrare europeană se poate face doar prin acțiuni și reforme durabile în țară, în beneficiul cetățenilor, care așteaptă o Moldovă europeană.

Totodată, șeful Legislativului a mulțumit pentru sprijinul, inclusiv financiar, oferit de UE pentru modernizarea Republicii Moldova și apropierea țării de standardele europene. „Integrarea europeană nu este un slogan, este o idee în care credem și consider că depășirea crizei politice în Republica Moldova a avut la bază anume această convingere, a menționat Igor Corman.

Președintele Fracțiunii PLDM, deputatul Valeriu Streleț a prezentat coaliția de guvernare ca fiind una care a trecut printr-un proces de resetare și a devenit mai conștientă de misiunea sa istorică de a merge înainte pentru integrarea Republicii Moldova în marea familie europeană. Valeriu Streleț a relevat faptul că integrarea europeană este necesară cetățenilor, nu politicienilor. În acest sens, parcursul european al țării reprezintă obiectivul principal al coaliției de guvernare. Prezent la întrevedere, Vlad Filat, Președintele PLDM a opinat că Republica Moldova trebuie să-și mențină cadența în parcursul european și chiar dacă obiectivele nu sunt simple, acestea sunt realizabile.

Președintele Fracțiunii parlamentare a PD, Dumitru Diacov, a menționat că prin exemplul Republicii Moldova, UE poate încuraja țările din cadrul PaE să intensifice cooperarea cu partenerii europeni pentru apropierea politică și economică de familia europeană. La rândul său, deputatul Marian Lupu, Președintele PD a mulțumit structurilor europene pentru suportul acordat, remarcând că procesul de integrare europeană a fost extins la modernizarea Republicii Moldova și anume aceasta contează de fapt pentru cetățeni. Totodată, Marian Lupu a solicitat sprijinul UE pentru parafarea și semnarea, în termeni optimi, a Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize.

Deputatul liberal Ion Hadârcă a specificat că este de datoria coaliției de guvernare de a menține vectorul pro-european și autoritățile trebuie să depună eforturi conjugate pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele PL a menționat că PL nu va fi în opoziție în raport cu UE și va susține reformele care contribuie la crearea unui stat de drept funcțional.

Deputatul socialist Igor Dodon a susținut ideea soluționării conflictului transnistrean prin federalizarea țării. Totodată, Igor Dodon și-a exprimat neîncrederea privind rezultatele reformelor implementate de autoritățile Republicii Moldova cu sprijinul UE.

Catherine Ashton a apreciat progresele substanțiale înregistrate de Republica Moldova în negocierea Acordului de Asociere cu UE și a creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate a reconfirmat sprijinul UE pentru r

Reformele politice şi economice în Republica Moldova. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate a salutat dialogul constructiv desfășurat în Republica Moldova pentru identificarea consensului politic și a menționat că opoziția trebuie să folosească platformele existente pentru a-și exprima și argumenta opțiunile sale.

18.00 Catherine ASHTON își încheie vizita oficială în Republica Moldova.
 

Informaţii suplimentare

 

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida