Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
12.06.2014
Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în perioada 11-12 iunie 2014 , în Republica Moldova
Cuvinte cheie: barroso jose manuel, ,
Acces: On-line
José Manuel Barroso a venit în RM în scopul participării la Conferința Investițională RM-UE  din 12 iunie 2014
Programul vizitei

12 iunie -  Jose Manuel Barroso a fost întâmpinat cu onoruri militare la Reşedinţa de Stat, unde  a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Iurie Leancă, după care cei doi oficiali au semnat un set de documente

Prim-ministrul Iurie Leancă şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au semnat astăzi patru acorduri bilaterale, care prevăd asistenţă din partea Uniunii Europene pentru realizarea reformelor în Republica Moldova. 
  •  Acordul de finantare pentru sprijinirea reformelor iniţiate în contextul realizarii Planului de Actiuni pentru liberalizarea regimului de vize prevede o asistenţă în valoare de 21 de milioane de euro.
  • Acordul de finantare pentru sustinerea reformelor în domeniul energetic - 10 mil. de euro.
  • Acordul de finantare pentru sustinerea proiectelor pentru utilizarea biomasei, cu o asistență de 9,46 mil. euro
  •  Acordul de finantare pentru sustinerea stimularii economice a zonelor rurale  - 13 milioane de euro.


Briefing susținut de Iurie Leancă și Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene (VIDEO)Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă şi Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul briefingului de presă din 12 iunie 2014, Chişinău

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso:

Domnule Prim-ministru, domnilor, doamnelor,

Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, aici la Chișinău, împreună cu domnul Prim-ministru Iurie Leancă la doar două săptămâni după întrevedrea noastră de la Bruxelles. De fapt, aceasta a fost o întâlnire între Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană și acest lucru s-a întâmplat doar cu două săptămâni înainte de semnarea Acordului de Asociere, care include și DCFTA. Deci, domnule Prim-ministru, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru ospitalitatea Dvs atât de amiabilă. Vă mulțumesc din numele meu, vă mulțumesc din numele domnului Stefan Fule, din partea Delegației în general. Dați-mi voie să repet încă o dată chestiile pe care le-am spus la Bruxelles, când ne-am întâlnit cu domnul Prim-ministru Leancă - nu există niciun dubiu că Moldova este o țară europeană, iar eforturile Moldovei de a implementa valorile europene a făcut-o să fie un partener important pentru Uniune Europeană și cu adevărat un lider al Parteneriatului Estic. Pe măsură ce ne apropiem în relațiile noastre, beneficiile, oportunitățile valorilor europene vor deveni mai vizibile și mai tangibile. Posibilitățile pentru cetățenii moldoveni   de a călători acum în țările Uniunii Europene fără vize este doar un exemplu concret, dar foarte important. Acest lucru înseamnă că oamenii noștri, cetățenii noștri, societățile noastre au devenit mai aproape una de cealaltă. Acest lucru, de asemenea, înseamnă că relația noastră cu Moldova nu este doar o relație politică sau diplomatică  și există doar de dragul politicii, ci există de dragul cetățenilor. Noi dorim ca cetățenii R. Moldova să fie mai aproape de noi, de Uniunea Europeană  și eu cred că acest lucru nu comporta doar un subânțeles simbolic, dar are un subânțeles mult mai vast pentru cetățenii Republicii Moldova. Exact acest lucru presupune Acordul de Asociere, nu este un document pur diplomatic, presupune mult mai mult.

Acordul ţine de integrarea economică, asocierea politică, scopul fiind să aducem oamenii noştri mai aproape unii de ceilalţi şi noi credem că aceasta ţară, care are atâţea oameni care muncesc atât de asiduu, îşi doreşte într-adevăr  şi cetăţenii Republicii Moldova, la momentul în care vor vedea, vor urmări progresul înregistrat în ultimii ani, vor fi inspiraţi să obţină acelaşi progres. Cetăţenii moldoveni îşi doresc acelaşi lucru pe care şi-l doresc cetăţenii europeni - îşi doresc să trăiască în pace, prosperitate, condiţii decente de viaţă, îşi doresc educaţie bună pentru copiii lor, un sistem bun de ocrotire a sănătăţii, îşi doresc să aibă certitudinea că la finele vieţii vor beneficia de garanţii financiare şi nu numai. Asta îşi doresc cetăţenii Republicii Moldova, dar acelaşi lucru ne dorim noi cu toţii în cadrul UE.

Eu cred că fiind mai aproape unul de celălalt acest lucru va deveni mai simplu, şi din acest motiv, noi zicem că UE are şi o piaţă  enormă, cea mai mare piaţă din lume, o piață care va deveni deschisă pentru toate companiile din Republica Moldova, noi vom oferi şi mai multe locuri de muncă, dar Uniunea Europeană poate, de asemenea, să ajute. Avem instrumente foarte importante de asistenţă financiară, în cazul în care R. Moldova va fi determinată să continue parcursul de reforme. Noi vom putea să oferim sprijin pentru aceste reforme, prin instrumentele financiare, exact același lucru pe care l-am făcut astăzi, împreună cu Prim-ministrul Leancă, semnând Acorduri.

Eu cred că este foarte importantă liberalizarea regimului de vize - un progres obţinut. Acest lucru demonstrează că în momentul în care Moldova îşi stabileşte un obiectiv, stabileşte o prioritate naţională şi munceşte asiduu pentru a obţine acest obiectiv. Obiectivul devine realitate. Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul acestor ani şi aşteptăm să auzim acest apel privitor la agenda de reforme.     

Agenda de reforme nu ţine de politică, partide politice.  Vreau să zic că agenda de reforme este mult mai importantă decât activitatea politică, pentru că ţine de viitorul ţării, în general. Eu cred că este posibil să oferim un sprijin şi mai vast pentru acest scop atât de important din punct de vedere strategic.  

Consider că aceasta este modalitatea cea mai bună pentru a asigura un viitor prosper şi democratic pentru cetăţenii R. Moldova.

Moldova este demnă şi chiar merită acest viitor printr-un parteneriat veritabil, prin intermediul Acordului de Asociere, cu demonstrarea unui respect pentru libertăţile şi drepturile fundamentale ale omului, aportul este un instrument major pentru a sprijini procesul de transformări din Republica Moldova. Transformări pe care şi le doresc moldovenii, ei înşişi, eu sunt sigur că cetăţenii moldoveni îşi doresc pace, libertate şi ar vrea să vadă o ţară mai prosperă.

Daţi-mi voie să împărtăşesc câteva fapte din acest Acord, care va consolida   instituţiile democratice : statul de drept, supremaţia legii, în afară de aceasta, va oferi Moldovei acces pe piaţa europeană. Mai mult, Moldova va elimina taxele de import, dar de o manieră asimetrică, deci într-o manieră mai favorabilă pentru Republica Moldova. Această eliminare a taxelor va oferi acces pe piaţă. Studiile independente arată că exporturile moldoveneşti vor creşte cu 16%, PIB-ul Moldovei va înregistra o creştere de 5,5% pe termen mediu, datorită acestui Acord, cetăţenii moldoveni vor avea posibilitate  să creeze companii, să înregistreze marca comercială, vor avea acces liber la piaţa UE, chiar şi companiile mici din Republica Moldova, cu condiţia că vor oferi produse bune şi vor presta servicii bune. Companiile mici vor avea posibilitatea să exporte direct pe piaţa UE, fără niciun fel de taxe.

Eu cred că există multe oportunităţi pentru companiile care vor veni din Republica Moldova pe piaţa europeană, dar pentru a beneficia pe deplin de aceste oportunităţi ale Acordului, Republica Moldova trebuie să continue  parcursul reformelor, consolidarea sistemului judiciar, combaterea corupţiei, crearea unor agenţii de reglementare independente. Toate acestea sunt nişte precondiţii pentru cooperarea noastră, dar sunt sigur că sunt, în acelaşi timp, şi aspiraţiile cetăţenilor Moldovei.

Sunt sigur că cetăţenii Moldovei nu vor corupţie, vor un sistem judiciar independent, deci este un interes al Moldovei ca atare, chiar dacă noi am formulat aceste condiţii ca şi precondiţii pentru dezvolatrea relaţiilor noastre în continuare. Pot să reiterez faptul că în aceste eforturi Moldova nu este de una singură, împreună cu Guvernul Republica Moldova, noi vă stăm la dispoziţie prin diferite instrumente, ca să vă acordăm tot sprijinul. Ştiu că aceste reforme sunt foarte dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna. Semnarea acestor patru Acorduri de finanţare chiar acum, de mine şi de domnul Prim-ministru Leancă reiterează angajamentele noastre în relaţia cu Moldova, noi vă vom oferi  21 de milioane de euro pentru a sprijini implementarea Acordului de Liber Schimb, mai multe milioane vor fi oferite pentru sectorul energetic, pentru dezvoltarea regiunilor rurale, de exemplu 14 milioane vor fi alocate pentru dezvolatrea rurală. Deci, vedeţi că nu sunt doar nişte promisiuni politice obişnuite, deci este o solidarizare concretă din partea Uniunii Europene - solidaritate manifestată de cetăţenii europeni în relaţia cu cetăţenii Moldovei.  131  de milioane de  euro pe parcusul acestor ani vor fi oferite Republicii Moldova pentru a ajuta Guvernul, companiilor pentru a se pregati de DCFTA şi pentru a facilita integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană. La 15 mai la Bruxelles, noi am oferit cote duble pentru exportul merelor, a fructelor din Moldova pe piaţa Uniunii Europene. Acest lucru ne-a permis să deschidem  şi mai mult piaţa pentru   produsele dumneavoastră. Aceasta este o parte a relaţiilor noastre şi este absolut clar acest lucru, nimeni din această regiune, nimeni nu trebuie să utilizeze aspectul energetic ca armă politică. Ştiu că există o cooperare foarte bună între Republica Moldova cu România, pe diferite proiecte legate de energetică. Uniunea Europeană  întotdeauna a sprijinit aşa fel de proiecte. Deci, un proiect va fi finalizat pe parcursul săptămânii viitoare şi va oferi Moldovei o alternativă nouă, de a beneficia de reusrse energetice sigure.

Domnule  Prim-ministru, Moldova a înregistrat un progres semnificativ şi eu cred în viitorul european al Republicii Moldova. Vreau să vă felicit domnule Prim- ministru pentru angajamentele Dvs. personale privitor la agenda europeană şi ştiu că au fost mai multe decizii dificile pe care le-aţi luat Dvs. Însă, această opţiune europeană pentru Moldova nu este un proiect al unei persoane sau partid politic. Aceasta idee trebuie să fie îmbrăţişată de întreaga naţiune dacă vă doriţi succes. O călătoie cât de lungă începe de la paşi mici, dumneavoastră aţi făcut deja aceşti primi paşi, călătoia trebuie continuată.

Vă mulţumesc mult pentru atenţie!"

Jose Manuel Barroso  a  participat  la Conferința Investițională Republica Moldova - Uniunea Europeană.

 

Conferința se va axa pe activitățile de întreprinzător și de investiții în Republica Moldova deoarece experiența  altor țări europene demonstrează beneficiile economice impunatoare si de termen lung pe care acordul le va aduce.
 
Principalul aport  al conferintei pentru investitorii din Republica Moldova il vor aduce discuțiile privind termenii practici ai AA / DCFTA pentru afacerile lor. Conferința va furniza, de asemenea, oportunități pentru întreprinderi pentru a se prezenta și pentru a-si promova produsele și serviciile lor. Instituțiile financiare internaționale și organizațiile de sprijin pentru întreprinderi vor oferi, de asemenea, participanților  informații despre activitățile lor în Republica Moldova.

întrevederea cu Președintele Parlamentului Igor Corman

Oficialii au mai discutat despre organizarea unei o ședințe speciale a Grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de executarea prevederilor constituționale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, cu participarea reprezentanților Uniunii Europene.

Jose Manuel Barosso a anunțat că Uniunea Europeană a decis crearea unui instrument financiar special menit să faciliteze implementarea Acordului de Liber Schimb, prin oferirea de granturi și credite întreprinderilor mici și mijlocii.

Preşedintele Comisiei Europene a menționat că pe lângă suportul financiar acordat țării noastre pentru implementarea reformelor, Uniunea Europeană va continua să sprijine consolidarea instituțională a Parlamentului Republicii Moldova, nu doar pe platforma EURONEST, dar și la nivel interparlamentar.

La întrevedere au participat vicepreședinții Parlamentului Liliana Palihovici, Andrian Candu, Oleg Bodrug și liderii fracțiunilor parlamentare a PLDM, PD și PLR, deputații Valeriu Streleț, Marian Lupu și Ion Hadârcă.

întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Jose Manuel Barroso a reiterat sprijinul comunității europene pentru Republica Moldova. „Anularea taxelor pentru export și dublarea cotelor pentru produsele agricole moldovenești, programele de dezvoltare rurală și de asigurare a securității energetice a țării reprezintă manifestări concrete de solidaritate din partea UE”, a precizat președintele Comisiei Europene.

În cadrul întrevederii, Jose Manuel Barroso a arătat importanța reformării sistemului judecătoresc și intensificării luptei cu corupția. „Supremația legii va restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, a subliniat oficialul.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a opinat că pentru contracararea propagandei antieuropene liderii de la Chișinău trebuie să organizeze o amplă campanie de informare a cetățenilor despre avantajele semnării Acordului de Asociere cu UE.

 
Informaţii suplimentare

2012 - Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în Republica Moldova

AA
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida