Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
29.11.2012
Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în Republica Moldova
Cuvinte cheie: barroso, ,
29.11.2012

Preşedintele Comisiei Europene a fost întîmpinat cu pîine şi sare, iar orchestra  prezidenţială a intonat imnul R. Moldova şi cel al Uniunii Europene.(VIDEO)Sosirea Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Chișinău

30.11.2012

8 30  Întrevederea lui Jose Manuel Barroso cu Vlad Filat (imagini protocolare)Înainte de conferinţă, în prezenţa celor doi oficiali, au fost semnate două documente între Republica Moldova şi UE: Acordul de finanțare cu privire la programul de suport al sectorului învățămînt vocațional și formare profesională și Adendumul III la Acordul de finanțare  privind programul de suport al politicii sectoriale de sănătate. Din partea Republicii Moldova, documentele au fost semnate de vicepremierul Iurie LEANCĂ, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar din partea Comisiei Europene, de către Stefan FULE, Comisar European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate.

9.20
Conferință de presă susținută de Vlad Filat și Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene

Premierul i-a mulţumit Preşedintelui Comisiei Europene pentru suportul oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, precizînd că, datorită acestui suport, ţara noastră a reuşit să treacă peste probleme complicate şi să implementeze  importante proiecte în domenii ca infrastructura, educaţia, domeniul social etc.

„Vă asigur că cetăţenii noştri, care sînt cetăţeni europeni, ţara noastră, noi toţi vom continua să muncim pentru ca Republica Moldova, din partener al UE, să devină parte componentă a UE, care să aducă plus valoare", a mai spus Vlad FILAT.

Jose Manuel BARROSO a menţionat că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană devin tot mai puternice și a exprimat mulțumirea pentru aprecierea rolului pozitiv al Uniunii Europene în procesul de transformare a Republicii Moldova.

Oficialul a subliniat că vizita sa este un semnal de recunoastere a angajamentelor în contextul reformelor demarate în Republica Moldova.

Președintele Comisiei Europene a remarcat că țara noastră este un lider al Parteneriatului Estic, precum și faptul că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar și a implementării Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul a opinat că acest proces ar putea fi încheiat cu succes în toamna anului 2013, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, iar cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pe urma acestor și altor acorduri. Jose Manuel BARROSO a precizat că acordurile semnate astăzi aduc asistență adițională Republicii Moldova în sumă de 6 milioane de euro în domeniul sănătății publice și 5 milioane euro pentru dezvoltarea învățămîntului vocațional.

Jose Manuel BARROSO  a reiterat deplina susținere a UE pentru parcursul european al Republicii Moldova, menționînd că  UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală.

„În anul 2012, asistența financiată a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 milioane euro. Acesta este cel mai înalt nivel de sprijin al UE pe cap de locuitor oferit vreo data unei țări din vecinătatea europeană", a spus Jose Manuel BARROSO.

Președintele Comisiei Europene a declarat că aceasta este, înîi de toate, o recunoastere a performanțelor obținute de Republica Moldova în procesul de promovare a reformelor și a menționat că UE va sprijini și în continuare Republica Moldova în promovarea valorilor și aspirațiilor democratice.


VIDEO


9.50 Întâlnirea lui Jose Manuel Barroso cu liderii fracțiunilor parlamentare (imagini protocolare)


10.50 întrevedere cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu

La întrevedere au mai participat Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, vicepreședintele Legislativului, Liliana Palihovici, liderii fracțiunilor parlamentare, cât și viceministrul de Externe, Andrei Popov.
 
În cadrul întrevederii, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reiterat deplina susţinere a Uniunii Europene pentru parcursul european al Republicii Moldova, menționând că UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistenţă bilaterală. Preşedintele Comisiei Europene a remarcat că ţara noastră este un lider al Parteneriatului Estic, precum şi faptul că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar şi a implementării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul european a opinat că acest proces ar putea fi încheiat cu succes în toamna anului 2013, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius. Preşedintele Comisiei Europene a menționat performanţelor obţinute de Republica Moldova în procesul de promovare a reformelor şi a specificat că UE va sprijini şi în continuare țara noastră în promovarea valorilor şi aspiraţiilor democratice.
 
În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat că această vizită vine ca un semnal de susținere și încurajare pentru clasa politică din Republica Moldova, pentru întreaga societate, o încurajare pentru continuarea reformelor europene începute și promovate de către Alianța pentru Integrare Europeană.

(VIDEO)Declarațiile lui Marian Lupu după întrevederea cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso


11.10 Discursul public a președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
Nu există nici o îndoială că Moldova aparține Europei și că deja împărtășește o cultură, o limbă și o istorie comună cu Uniunea Europeană. Aparțineți marii familii europene de națiuni. Vreau să vă asigur de faptul că Uniunea Europeană va continua să fie alături de voi, de poporul Moldovei, în procesul de realizare a planurilor Dvs. ambițioase de reformă. Dacă veți  menține viteza și veți intensifica profunzimea reformelor sunt convins că alegerea voastră europeană va aduce rezultate. Vă doresc mari succese în tot ce vă propuneți să faceți! "Multă baftă12 00 Întrevederea lui Jose Manuel Barroso cu Nicolae Timofti (imagini protocolare)Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel BARROSO şi-a încheiat vizita în Republica Moldova

Informaţii suplimentare
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida