Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
06.10.2017
Vizita preşedintelui Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) Guido Raimondi
Vizita oaspetelui de onoare este una istorică, în contextul celebrării a 20 ani de la intrarea în vigoare, pentru Republica Moldova, a Convenției Europene a Drepturilor Omului. 

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Guido Raimondi, aflat la Chişinău cu ocazia participării la evenimentul festiv care marchează 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

În cadrul discuţiilor, Premierul a salutat vizita înaltului oficial european, menţionând că aceasta va contribui la consolidarea parteneriatului constructiv între Republica Moldova şi Consiliul Europei (CoE). Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat susţinerea Guvernului pentru iniţiativele de reformare a CtEDO, menţionând că practica judiciară trebuie să fie permanent conectată la realitățile sociale.

În context, Premierul a menţionat că obiectivul principal al Guvernului este de a asigura bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova, remarcând conectivitatea între dezvoltarea economiei, investiţiile sociale şi respectarea supremaţiei legii. „Primul element care trebuie construit şi asigurat de către un stat pentru a deveni bogat este supremaţia legii. În acest sens,  reformele în justiţie, lupta cu corupţia, asigurarea drepturilor omului nu sunt nişte noţiuni abstracte, ci repere pentru noi”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a comunicat oficialului european despre parcursul implementării reformelor lansate de Guvern, în special, referindu-se la reforma administraţiei publice centrale şi la rolul primordial al acesteia în fortificarea instituţiilor statului, inclusiv a celor de drept. În aceeaşi ordine de idei, Prim-ministrul a relevat colaborarea între instituţiile statului în scopul soluţionării cazurilor de interes social sporit, menţionând crearea platformei inter-instituționale pentru monitorizarea şi controlul asupra investigării fraudei bancare, cu implicarea Parlamentului, a Guvernului, a Băncii Naționale a Moldovei, a Procuraturii Generale, a Centrului Naţional Anticorupţie.

La rândul său, Preşedintele CtEDO, Guido Raimondi, a exprimat toată susţinerea în promovarea reformelor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept în ţara noastră, în vederea asigurării egalităţii în drepturi, promovării valorilor nediscriminatorii și a toleranţei în societate.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a avut  întâlnire oficială cu preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) Guido Raimondi. Vizita oaspetelui de onoare este una istorică, în contextul celebrării a 20 ani de la intrarea în vigoare, pentru Republica Moldova, a Convenției Europene a Drepturilor Omului.  În cadrul întâlnirii oficialul european a apreciat pozitiv iniţiativa ţării noastre de a marca solemn acest eveniment. De asemenea, Guido Raimondi a mulţumit autorităţilor noastre pentru deschiderea şi cooperarea de pe parcursul timpului. În timpul discuţiilor, preşedintele CtEDO a menţionat că Moldova are un număr mare de cereri adresate curţii. „CtEDO nu trebuie să fie un remediu, o ultimă instanță pentru înfăptuirea justiției. Autoritățile moldovenești trebuie să pună presiune pe instanțele naționale pentru a avea o justiție corectă” a mai spus demnitarul.

Ministrul Justiției a precizat că se depun eforturi considerabile pentru îmbunătățirea sistemului judiciar și a manifestat gratitudine pentru susținerea financiară acordată de Uniunea Europeană. În acest sens, a comunicat că se întreprind măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, se ameliorează cadrul legislativ în corelare cu normele internaționale și se luptă intens împotriva corupției. Totodată, Vladimir Cebotari a salutat decizia Guvernului de alocare a juriștilor secunzi la Grefa CtEDO, fapt ce ajută substanțial examinarea cererilor depuse împotriva statului nostru.
Convenția europeană a intrat în vigoare pentru Moldova pe 12 septembrie 1997. Până în prezent, 47 state membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Convenției, se află sub juridicția CtEDO. Potrivit Constituției, tratatele internaționale la care statul nostru este parte au prioritate față de legile interne în domeniul drepturilor omului.
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida