Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
19.06.2014
Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas în Moldova
Acces: On-line
Comisarul UE pentru transporturi, Siim Kallas, a prezentat beneficiile Asocierii la UE în cadrul mesei rotunde „Impactul Acordului de Asociere asupra sectorului transporturilor din RM”.
Întrevedere cu ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor din Moldova, Vasile Botnari

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a discutat cu Comisarul european pentru Transport, vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, despre realizarea reformelor în domeniu şi implicarea Uniunii Europene în proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport din Moldova.

În cadrul întrevederii, Vasile Botnari l-a informat pe oficialul european despre acţiunile deja demarate, care au ca scop alinierea legislației naționale la directivele europene cu privire la transportul de călători și marfă. „Vom continua discuţiile pe subiecte foarte practice, care ţin de posibilitatea deschiderii pieţei comunitare pentru serviciile de transport rutier, în particular pentru liberalizarea transportul de bunuri. Acesta este un obiectiv în realizarea căruia ne-am propus să avansăm, în cadrul procesului de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA)”, a declarat Vasile Botnari, după întrevederea bilaterală.

De asemenea, ministrul Transporturilor a solicitat suportul UE pentru realizarea ambițioaselor proiecte de infrastructură planificate pentru Republica Moldova. În acest context, Vasile Botnari i-a transmis Comisarului european Kallas pachetul de propuneri investiționale privind construcția podului rutier peste Prut, de la Ungheni. „Mizăm ca proiectul de construcţie a podului de la Ungheni să fie inclus în prioritățile de finanțare ale UE pentru anul 2015. De asemenea, suntem extrem de interesați să accesăm fonduri europene pentru construcția segmentului cu ecartament european cu electrificarea acestuia şi a unui centru logistic multimodal la Chişinău”, a anunţat ministrul Vasile Botnari.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas a remarcat progresul țării noastre în domeniul gestionat de Vasile Botnari şi a îndemnat Republica Moldova să propună în continuare proiecte concrete, pentru a beneficia de susținere financiară. „Susținem implementarea reformelor în Republica Moldova. Reţeaua Trans-europeană de Transport și Panelul pentru Transport din cadrul Parteneriatului Estic oferă mai multe oportunităţi pentru statele din vecinătatea UE, de care trebuie să beneficieze din plin şi Republica Moldova”, a adăugat comisarul UE pentru Transport.

În mod specific, Comisarul şi-a exprimat aprecierea şi faţă de eforturile depuse de Republica Moldova privind liberalizarea spațiului aerian comun. „Noi susținem mersul reformelor în Moldova și dorim ca cetățenii țării Dvs. să beneficieze din plin și de ceea ce oferă spațiul aerian comun”, a precizat Siim Kallas, aflat în vizită în țara noastră.

Masa rotundă „Impactul Acordului de Asociere asupra sectorului transporturilor din Republica Moldova”. a reunit operatori de transport (aerian, rutier, feroviar, naval), responsabili pe domenii

Comisarul UE pentru transporturi, Siim Kallas, a facut  o prezentare privind beneficiile Asocierii la UE şi a răspuns la întrebările operatorilor din ramura transporturilor.

Siim Kallas şi Vasile Botnari  au  susţinut o conferinţă de presă comună


(VIDEO) Conferință de presă susținută de ministru Transporturilor, Vasile Botnari, și vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul UE pentru Transport, Siim Kallas


întrevederea cu Președintele Parlamentului Igor Corman

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat situația internă și agenda eropeană a Republicii Moldova.

Igor Corman a salutat prezența la Chișinău a Vicepreședintelui Comisiei Europene, menționând că vizitele oficialilor europeni în Republica Moldova sunt binevenite în contextul eforturilor depuse de autorități pentru a explica cetățenilor beneficiile integrării europene. „Avem nevoie de consens național pentru continuarea parcursului european al țării noastre. Altă alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova nu avem. De aceea, este important să informăm cetățenii despre beneficiile semnării Acordului de Asociere, inclusiv al celui de Liber Schimb și să facem tot ce putem pentru ca oamenii să simtă schimbarea din țară în bugetul lor familial”, a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas a vorbit despre întâlnirea cu operatorii naționali de transport și a menționat că Republica Moldova este o țară importantă pentru Politica europeană de vecinătate. De asemenea, Comisarul European pentru Transport și Mobilitate a subliniat că UE va continua să sprijine țara noastră prin proiecte concrete, iar utilizarea eficientă a sprijinului financiar al UE va contribui la modernizarea sectoarelor economiei naționale.

întrevedere cu Prim-ministrul Iurie Leancă

Siim Kallas s-a arătat convins că impactul Acordului de Asociere, inclusiv al celui de Liber Schimb, asupra sectorului transporturilor din Republica Moldova va fi unul pozitiv, menţionând importanţa informării populaţiei despre beneficiile acestor documente.

Referindu-se la situaţia regională, Siim Kallas a dat asigurări că Uniunea Europeană va sprijini eforturile autorităţilor din zonă pentru asigurarea stabilităţii şi siguranţei în regiune. 

În cadrul aceleeași întrevederi, oficialii au vorbit despre posibilităţile de finanţare a proiectelor de conexiune a căilor de transport ale Moldovei cu cele transeuropene, inclusiv construcția podurilor peste Prut şi modernizarea căilor ferate.

 


Informaţii suplimentare
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida